Pouze registrovaní uživatelé mohou zanechat zprávu. Prosím, přihlaste se.
Pytlák, 28. 5. 2012 16:13
Gps to použít - jsem myslel jako na sledování
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Pytlák, 28. 5. 2012 16:13
jde asi i o ten internet a volání kamarádům a takové věci, to že jsou či nejsou v pravidlech je jen otázka, zda se to tam napíše a ne že je tpo strikt. Myslím, ře leckdo si pravidla upravoval, myslím organizátory. A dlužno říci ýe GPS nebyla specifikována a tak se to dá vyložit i tak že je možno to použít, ale jinak s Tebou plně souhlasím.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 28. 5. 2012 16:13
Já nechápu, co se chce říci. Buď dodržuji pravidla, nebo ne. Použitím různých technických prostředků v rámci pravidel (ať už se jedná o přístup k internetu, telefon, GPS, automobil ... dosaďte dle libovůle ...) se jedná jednoznačně o fair-play. Vzhledem k tomu, že jak GPS, tak UV světlo, tak digitální fotoaparát ... atd. atp. byly přímo DOPORUČENY organizátory jako výbava, tak nevím, v čem je problém. Oproti tomu odposlechy i napíchnutí polohy jsou v přímém rozporu s minimálně dvěma body pravidlel: 1.2 Posádky si vzájemně nepomáhají ani neškodí. Tím, že použiju cizí polohu (na základě odposlechu nebo GPS), jednoznačně jiné posádce škodím, protože na ní parazituju. Ať už šifru vyluštila, nebo trhla. A dále: 1.3 Posádky se účastní závodu na vlastní nebezpečí. Ve vlastním zájmu dodržujte pravidla silničního provozu, jakož i ostatní právní a správní předpisy ČR (!!!) a základní pravidla slušnosti. Jsem jednoznačně přesvědčen, že jak napíchnutí polohy vozu, tak použití odposlechu je v této zemi nelegální. Podotýkám, že se jedná o můj laický právní názor. Ohledně "základních pravidel slušnosti" - naprostý souhlas s Mrdou. Suma sumárum - bylo dokázáno, že když poruším pravidla, můžu vyhrát i bez luštění. Pro mě to objevné není.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Pytlák, 28. 5. 2012 16:12
Ahoj, už toho bylo hodně řečeno a to téma je jistě zajímavé a chápu co se chce říci. Také si pamatuji jak Straka na prvním TAZu dal GPS souřadnice ze staré německé mapy ještě z první světové. Byl na sebe a mi na něj velmi pyšní. Ale jak už psla Štěpán a jiní myslím že je to jen o soudnosti a možnostech bez signálu a jiných. Nedá se to nijak kontrolovat. Ono fair-play je ať už chceme nebo ne prostě individuální pocit. A moje fair play cítění zkouší Taz už dlouho, byla zmíněna technika, ale jen o té to není. Ono okaté sledování a nebo neokaté už jsme na Tazu taky měli. Vybírání věcí z aut a jiné také a to není o technice, ale o zmíněném fair-play. Takže vlastně nechápu co může být předmětem této diskuze. Snad leda to, abychom se jako organizátoři učili techniku užívat též a jít co nejvíce proti ní (tak jak se již zmínilo – místa bez signálu, těžko předatelné šifry, orgové na všech místech aby se to nedalo jen vyfotit jedním, přepsání do jiné řeči aby to Gogol hned nenašel tak jako teď u námořních vlajek, Fyzické úkoly, s těma nikdo nepomůže … aj.,) a to myslím dělá hodně lidí a věřím že dále bude.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Fík, 28. 5. 2012 16:12
Tuhle diskuzi vedeme už drahně let. ano, i mě se stýská po dobách, kdy jsme vše řešili v hlavě a nespoléhali se na počítače, navigaci a další technické vymoženosti. když jsme závod organizovali, snažili jsme se o zadání tak, aby nebyla jednoduše dosaditelná do googlu. Těžko omezíme přítele na telefonu, když telefon každý má. Pomohla by snad jedina volba úkolů, které ti po telefonu nikdo vyžečit nepomůže. Nebo technická nápověda ke slanování? Nevím, na kolim, je možné techniku omezit, ale vím, že jen dobrovolné zavázání se ji nepoužívat velmi znevýhodní ty, kteří to dorží, oproti těm, kterým to dude jedno. Ještě bych chtěl poděkovat orgům za jejich práci, což jsem díky konzimaci nestihl v cíli. Snad pro příště jen tak o dvě kontroly méně, tedy malinko více času na přejezdy a luštění :-))) Bylo to fajn
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Štěpus, 28. 5. 2012 16:12
Děkujeme Háre Krišně za pochvalu. Hlavně bych to v diskuzi moc nehrotil
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 28. 5. 2012 16:12
A jinak tedy vážení, mezi námi děvčaty - hodně rychle bych tuhle diskusi buď smazal, a nebo minimálně zpřístupnil jen přihlášeným. Nejsem nijak zběhlý v trestním právu, ale jsem přesvědčen, že to, co se tu také řeší, je hodně za hranou.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Johan, 28. 5. 2012 16:11
Ahoj. Díky za Vaše názory. Lukmenovi díky za uznání. K těmto technologiím mám přístup již pár let, ale nikdy jsem je nevyužil. Strašně rád si hraju a rád si sám sobě posouvám hranice schopností. Otázka technologií u tajného závodu mne štve už pěkně dlouho. Největší radost na tomhle závodu mi udělal štěpus, když našel naší ztracenou kartu posádky, kterou jsme ledabyle vytratili na prvním stanovišti, a beze slova ji přitloukl na strom o 500m dále. Po telefonu jsme zjišťovali jestli jí nenašel a on nám napověděl,kde ji máme hledat. To je pro mne soupeř, který má jasno o čem závody jsou. Díky Štěpáne. Ten text co jsme vydali je napsaný stroze proto, že vám nechceme podsouvat náš pohled na věc. Kontroly jestli někdo nepoužívá býtpodle mého názoru nemusí. Mě stačí, že to všichni pochopí a řeknou tohle dělat nebudem. Je to hra a ji chci hrát.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Mirda, 28. 5. 2012 16:11
Ahoj, dopis Ginka mne velmi nepříjemně zaskočil. To, že se při tajňácích používá technika ke shánění informací považuji za celkem normální. Je to dnes součást života. Pokud má někdo kamaráda na telefonu, který mu pomůže je už více k diskuzi, ale také to považuji za ještě normální. Nemám možná potřebné detailní informace, ale to, že někdo použil odposlechy a sledování je pro mne porušení základní lidské slušnosti. A to ať tím dotyční od začátku sledovali cokoli. My jsme si závod užili. Přítele na telefonu jsme využili jen při luštění startovní šifry - ano, sami bychom na to asi nepřišli. Zbytek jsme zvládli nebo nezvládli sami. Myslím, že ostatní na tom byli zhruba stejně. Soudě podle výsledků. Nechápu, co jste si tím nebo komu chtěli dokázat a tomu, že jste si to neužili, věřím…
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 28. 5. 2012 16:11
O.K. Ale já prostě vidím zásadní rozdíl v tom, jestli a) někomu šoupnu do auta GPSku, abych se na něj pověsil, nebo b) jestli jí použiju k tomu, abych se někam dostal. a) nedělám, b) ano. Jestli si to chceme zakázat, tak si to zakažme, podepisovat memoranda v tomto duchu mi přijde nadbytečné, zmínka v pravidlech postačí. Musíme si prostě věřit. Nemám silný názor na to, jestli se touto cestou ubírat, spíše si myslím, že ne, ale klidně se nechám přesvědčit. Závěrem poznámka - ohledně chtění "lézt na stromy, plavat, šplhat ...", v nějaké rozumné míře určitě. Nicméně jen letošní 2 úrazy na "přetahování stromu", loni spadlá Jitka z lana, nedávné plavání v kua studený Sázavě (riziko infarktu atd. velmi vysoké) mi říká, že všeho s mírou. Mě není 20, a většině z Vás už taky ne.
Čtvrtek, 07 Červen 2012