Pouze registrovaní uživatelé mohou zanechat zprávu. Prosím, přihlaste se.
Zak org u aquazorbingu, 28. 5. 2012 22:5...
Uprimne nechapu co mel "radoby manifest techniky" ukazat. Predvedena akce porusila fair play (smutne), slusnot (velmi smutne) a mozna i nejaky ten zakon (coz by mi bylo vcelku jedno). O cem se tu bavime? Mam pocit, ze to s technikou uplne nesouvisi. Pokud to byla letos technika, co se manifestovalo kdyz nam stejna posadka predminuly rocnik tahala ze zamceneho (irelevantni) auta desky s neroztrzenyma obalkama z predeslych stanovist pootevrenym okynkem? Je to nahoda, ze akci ktera je absolutne mimo sportovni duch a kamaradsky rozmer sranda zavodu vidime od toho sameho cloveka? Mam dojem, ze to tehdy byl toliko manifest posadky samotne. Stejne jako letos, bohuzel.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Jára, 28. 5. 2012 22:07
Tedy já bych chtěl poděkovat organizátorům za napínavý a náročný závod, který obsahova mnoho hezkých šifer, hezkou i když dlouhou trať příjemnou krajinou a i poměrně zajímavými úkoly na stanovištích. Navíc organizátorům podařilo zařídit i skoro ideální počasí. A navíc jsme jěště vyhráli a to většinou docela potěší. Jen bych chtěl organizátorům vytkout to Prohlášeni bezinfekčnosti, byl jsem si ho nechat podepsat od maminky až v Pardubicích a nakonec ho nikdo nevybíral.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Bozďa, 28. 5. 2012 21:06
Ahoj. Já, nezlobte se na mne, budu trochu radikálnější. Jelikož mne ten dopis mimořádně nadzvedl ze židle... Pro mě pouhé přemýšlení o nějakých odposleších nebo satelitním sledování je výraz hulvátství a primitivismu. Použití těchto nešvarů už je grázlovství. Protestovat proti technice šlo určitě rozumějším způsobem, než tímto. Mimochodem, jak zde mnozí píší, zakazování moderní techniky je házení hrachu na zeď a nejde to v dnešním životě nijak 100% zkontrolovat či eliminovat. Jediné, co jde, je vymyslet takové úkoly a hlavolamy, které prostě potřebují k vyřešení prioritně vlastní úsilí. A jezdit místo s GPS a digiťákem pouze s mapou, petrolejkou a praktikou je směšné... Být organizátorem, tak mě moc naserete a už bych vás nechtěl v dalším závodě vidět. Mimochodem mluvit tady o nějakém manifestu fair-play a poté např. blokovat cestu, aby ostatní nemohli projet, nebo parkovat jak dement je také trochu srandovní i když to asi nikoho nepoškodilo. Moc by mě zajímalo, jestli je skutečně náhoda, že zrovna někdo z třetího běhu si musí odsrat takovou špínu od posádky druhého běhu. Opravdu nechápu, komu tím prospějete. Asi jsem naivní ale, nemyslím si, že někdo ostatní v TAZu by byl tohoto schopný, takže pro mě akorát zbytečné nasrání... Myslete si o tom co chcete.. A řešit to takto poté, je asi stejně bojácné, jako teď mé internetové hrdinství. Nejde mi do hlavy proč jste do toho závodu vůbec s tímto přístupem šli. To jde mimo rozumné chápání.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Richard Tre Chunos, 28. 5. 2012 17:56
Ahoj všichni! Určitě zajímavá diskuse, ale … Jistě by bylo dobré, kdyby sem Marty a Johan hodili konkrétní příklady a ty pak můžeme okomentovat, nicméně zkusím zde nadhodit to, jak naše TZ obecně vidím já. V mnoha věcech se zde ale jistě budu opakovat vůči svým „předřečníkům“, za což se omlouvám, ale rád bych to shrnul tak nějak komplexně … Téma techniky jsme v naší posádce už mockrát probírali a samozřejmě ho diskutovali i s dalšími. Jasného závěru, co je a co není dobré, jsme se ale asi nikdy zcela jednoznačně nedobrali. Naopak vždy jsme se jednotně dobrali souhlasného tvrzení, že nejdůležitější je ctít pravidla a chtít se bavit, nikoli vyhrávat za každou cenu … Osobně se domnívám, že technika je „dobrý sluha“, ale pokud se obrátí proti nám, pak samozřejmě „zlý pán“. Její používání bych určitě nezakazoval, protože už jen hlídání toho, kdo co a jak použije by byl problém a hlavně předem domyslet a definovat vše, co je zakázané, to není v lidských silách. Navíc si nemyslím, že by byla vždy nějak zásadně důležitá. Pokud budu potřebovat něčí radu, nemusím mu zrovna volat ze svého mobilu, ale stále ještě existují i telefonní budky, nebo se holt zkusím zeptat náhodných „kolemjdoucích“. Navigace jen usnadňuje přepravu z bodu A do bodu B v tom směru, že „navigátor nemusí furt čumět do mapy a mít v zatáčkách „žaludek na vodě“, ale pokud nebudu vědět, kde bod B je, tak je mi navigace stejně k prdu. Mapy jsou stále potřeba a také s nimi neustále pracujeme i přes to, že navigaci používáme. Digitální foťák – např. letos (samozřejmě krom plnění toho úkolu s focením, kde byl přímo potřeba) se nám hodil jen jednou, a to na tom hřbitově. Ovšem jenom proto, že jsme si my pitomci zapomněli papír právě s hebrejštinou a dalšíma podobnejma pomůckama v práci na stole a tak jsme ty klikyháky museli dohledat na netu. No a jsme u dalšího – internet. Ano, usnadňuje asi spoustu věcí, ale jak říkám – usnadňuje, ne řeší. Je asi prima, že s sebou nemusíme tahat bedny encyklopedií, slovníků a další knih a jezdit autobusem, protože do osobáku by se to už nevešlo, ale sám o sobě za nás ani internet nic nevymyslí. A teď k tomu „zlý pán“, jak jsem psal v úvodu. Obecně by mělo být „svaté“, že si posádky nebudou škodit. To ale (alespoň pro mne …) také znamená, že jedna posádka nezneužije znalosti či jiných výhod jiné posádky ve svůj prospěch, protože tím té posádce také škodí, byť nepřímo! Jakkoli se „pověsit“ na jinou posádku je špatně, a je jedno, jestli se za ní ženete přímo nebo s použitím sledovacího zařízení. Zrovna tak je špatně někoho odposlouchávat atd. A právě tady by to mělo být o fair-play - nic víc, nic míň! Tak že já to vidím tak, že i právě tohle je přímo proti pravidlům jak závodu, tak obecným právním normám i zákonům slušnosti, které bychom měli dodržovat všichni bez ohledu na to, zda zrovna závodíme či ne. A myslím, že např. v pravidlech letošního závodu bylo tohle všechno navíc v několika stručných větách jasně a jednoznačně zdůrazněno a zakotveno … Tak že z tohoto pohledu si myslím, že techniku obecně zatracovat je zbytečné a mnohem, mnohem zásadnější je, jak se k jejímu využívání (a ne zneužívání … !) postaví posádky a jak se k úkolům postaví organizátoři. Pořád existuje řada úloh, při kterých je veškerá technika k ničemu. Klasickým příkladem jsou nejrůznější formy itinerářů, špeky typu „křižovatky“ z našeho TZ 2006 (na které jistě mnozí ještě vzpomínají …), zpráva v ocelové trubce a další jim podobné vylomeniny, při kterých posádce žádná technika nijak nepomůže. Obecně bych také ty závody mnohem raději viděl v duchu „lámání si hlav“ nad nějakou pěknou, vtipnou a nápaditou „kulišárnou“, než jen postavené na strohém šifrování. Neměla by to být (alespoň podle mne …) jen šifrovací soutěž „Mensy“. Současně bych se ale také zejména po mé neblahé letošní zkušenosti s gumovým lanem přikláněl k eliminaci fyzických úkolů, resp. jejich rozumnému výběru alespoň do té míry, že např. skočit přehřátej do ledové vody rozhodně není dobré, a jak jsem právě letos zjistil a na vlastním tělo okusil – zabrat veškerou vehemencí za lano, když je člověk po celodenním sezení v autě úplně ztuhlej, není také zrovna dobrý nápad … Rozhodně by mi přišlo lepší zařadit úkoly spíše na zručnost a třeba nějakou dovednost, při kterých by se člověk také trochu protáhl a narovnal, ale jak říkám – s rozumem … Klidně bych na pořad vrátil i přímo nějaké jízdy zručnosti a tak. A pak by také bylo dobré opravdu pečlivě zhodnotit množství stanovišť vzhledem k jejich obtížnosti a délce přejezdů, aby to nebylo jen o trhání „déček“ během pěti minut, pokud nevíme, abychom si tu cestu tak nějak víc užili … Ale to už je asi jiná kapitola … Tak že shrnuto podtrženo – ano při zneužití techniky je jistě možné dosáhnout úplně všeho. Ale o to nám snad proboha nejde!! Pořád si myslím, že cílem našich TZ je si hrát a soutěžit. Pro radost, pro dobrý pocit, pro zábavu. Nehrajeme o „zlaté prase“. Neměl by to být „bratrovražedný souboj“ ani boj o přežití. Každá posádka by měla hrát jen za sebe a hlavně fair-play, tedy poctivě, nikomu neškodit přímo ani nepřímo a pak je úplně jedno, kdo jakou techniku použije nebo nepoužije a vůbec pak nemusíme tuhle debatu vést. Bude to jen na organizátorech, jaké úkoly zvolí, na našich schopnostech se s nimi poprat (ať už s technikou nebo bez ní) a konečně na našem svědomí, abychom při jejich řešení neporušili pokud možno žádná pravidla, ať již přímo závodu ani obecná. A abychom se v cíli po závodě mohli sejít, příjemně poklábosit, závod, jednotlivé úkoly i práci organizátorů „zhodnotit“, no a nakonec pěkně popařit a zkrátka si to všechno užít. A to všechno hlavně s tím pocitem, že se komukoli a kdykoli budeme moct podívat bez uzardění do očí … !! A pokud snad někdo tenhle pomyslný „morální kodex“ fair-play účasti poruší, neuznává nebo dodržovat nechce, nechť si jde příště hrát jinam … No a pak je to vlastně velmi prosté: co není zakázáno, je povoleno, ovšem samozřejmě s přihlédnutím ke všem obecně platným normám, a pak také nemusíme dál nic konkrétně zakazovat, hlídat ani to zde probírat … Tak a to je (snad) všechno, co jsem k tomuhle tématu, ale i k našim TZ obecně, chtěl říct. A budu moc rád, když si „tajňáků“ v duchu fair-play budeme moct ještě hodně „dát“, protože nás to baví, a to i přes to, že zdaleka ne vždy dopadneme dobře. Je to prostě jen o pocitu, o hře a o radosti z ní a taky o setkání se s lidma, které máme rádi a tak … Tak si to sakra snad nebudeme kazit, ne … !? Ještě jednou se omlouvám za tak dlouhý text, leč prostě mi to nedalo … Za „Tre Chunos“ Richard (vulgo „Plešináč“ z „Bratrstva přetržené vepřové pracky“ …
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Joska, 28. 5. 2012 17:49
Přestože vím, že naši "dámskou" posádku nebere coby soupeře nikdo příliš vážně, přesto si dovolím i za sebe krátký příspěvek. I já, stejně jako Lukmen či Fík, chci běhat po lese, chci plavat v řece (přestože plavky jsou pro mě nejhrůznějším kusem oděvu ze všech), chci jezdit vlakem, lézt v mačkách na strom...(přestože jsem kupodivu taky čím dál starší). Myslím a doufám, že stejně jako naše dámská posádka jezdí většina z vás na TAZ kvůli zábavě, adrenalinu ze soutěžení a hlavně chuti hrát si. Bohužel se mi zdá, že poslední dobou se právě to HRANÍ SI z TAZ tak nějak občas vytrácí. U počítače sedím v práci celé hodiny, gůglit si opravdu můžu v pohodě s vínkem v ruce z domova. A když jsme u té hry, tak bych chtěla - možná naivně - uvěřit tomu, že "kdo si hraje, nezlobí" - tedy snad ani nepodvádí. Závěrem - díky moc za tuhle diskusi.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 28. 5. 2012 17:15
Jen pro zajímavost, prošel jsem si naše úkoly z r. 2008. Startovní šifru (ISBN) neřeším, tu jste dostali asi 14 dní dopředu a s googlem se počítalo. Myslím, že ze zbytku byl posádkám v JEDNOM JEDINÉM ÚKOLU užitečný internet (určení mezistátních tel. předvoleb). A v tomto případě jsme k tomu přistoupili tak, že jsme měli zjištěno, že tuto informaci ochotně sdělí také např. na 1188 - proč ne, mobil fakt není nějaký výstřelek moderní techniky. Můj závěr je jednoznačný - ubírejme se tímto směrem (jako letos např. námořní navigace, Zelené Hory, šnek, Pohled, bedničky), a nevymýšlejme blbosti jako japonská a čínská (Strako a spol - sorry - taky hebrejská) abeceda, křížovky s encyklopedickými znalostmi apod. A nebudeme muset řešit, co se smí a co ne. A jestli někam dojedu podle GPSky nebo papírový mapy, v tom bych se v 21. století nepitval. Taky doma nesvítím svíčkama. Na závěr pro odlehčení - jeden náš úkol jsem po 4 letech nevyluštil, úplně jsem zapomněl, o co tehdy šlo. Známka se Zemanem.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Johan, 28. 5. 2012 16:57
Pište prosím reakce, protože jsme to mi všichni, kteří určí směr dalších závodů. Pár lidí mi již volalo a chtěli si o tom povídat, protože jim to není lhostejné. Řekl jsem jim ať to sem napíší ať víme všichni co si o tom každý myslí. Až se všichni srovnáme s tímto faktem ohledně použití techniky, jsem pro zajít dohromady na pivko a dobrat se nějakého vyřešení. Když jsem si na vyhlášení povídal s posádkami, tak mi přišlo, že mají podobný názor na věc. Pozorně čtu každý příspěvek a jsem rád, že to nikomu není lhostejné.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 28. 5. 2012 16:49
Já žádnou pachuť necítím. Márty a spol. zásadním způsobem porušili pravidla, nicméně obálky neodevzdali (umístění po 17-tém místě je irelevantní) a zpětně vysvětlili, proč to udělali. Já to sice moc nechápu (mixujou se tady věci používání různých prostředků v rámci pravidel vs. proti pravidlům), ale budiž. Kromě toho, že se myslím kamarádům nenasazují štěnice do auta (nejsme Věci veřejné a já nevypadám jako Kristýna Kočí). Ale to nemá nic společného s tajným závodem, to se prostě nedělá univerzálně.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Fík, 28. 5. 2012 16:14
Myslím, že to povídání má dvě roviny. první bych viděl v touze omezit techniku a vrátit se trošku do starých časů. A druhé je zneužití techniky, Jistě byly doby, kdy jsme se pokoušeli prosvítit obálky a podobně. uspokojení to prostě nepřináší. Také proto by nás asi nenapadlo použít techniku tímto způsobem. To už je fakt za hranou. jenže myšlenka je na světě (a nijak mě to netěší) a možnosti omezit podobné použití jsou v podstatě nulové. Asi jsme se dostali někam kde nechci být. Otevřená Pandořina skříňka? A´t už to dopadne jakkoliv, pachuť zůstane
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 28. 5. 2012 16:13
2Pytlák: Není možno "to použít ... na sledování". Viz. pravidla.
Čtvrtek, 07 Červen 2012