Pouze registrovaní uživatelé mohou zanechat zprávu. Prosím, přihlaste se.
Marietta Skalouš a spol., 29. 5. 2012 12...
Diskusi čtu od jejího začátku a stále přemýšlím, co a jak k tomu říci. Asi bych to rozdělila na dvě části. Důvody, proč to Gingo posádka udělala jsou v podstatě pochopitelné, způsob už méně a je pravda, že pro někoho to je na hraně, pro jiného více či méně nebo úplně za hranou. Pro mě osobně je to tak tak na hraně, prostě je to zásah do soukromí. Ale k tomu už tu bylo řečeno hodně. Hlavní pocit, který jsem z toho získala a který je pro mě hodně podstaný, je to, že si to Gingo posádka moc neužila. A to je to hlavní!!!! Důvod proč TAZ naše posádka jezdí, je užít si to a zahrát si. Dodnes vzpomínám na Čtyřlístek, kde jsme skončili druzí jen proto, že posádka na prvním místě podváděla, jasně, zamrzelo to, ale my měli dobrý pocit, my jsme si to užili. Stejně jako letos, i když v průběhu závodu jsem z toho nadšená nebyla, ve finále mám dobrý pocit a to je to hlavní. Šifry byly náročné, ale skvělé, zpětně je mi té poslední doslova líto, i když jsme částečně i kvůli ní skončili až 6., ale nedalo nám to a prostě jsme jí chtěli doluštit, protože byla super, jenže na konci závodu, kdy jde posádce doslova o každou minutu je to prostě škoda, protože některé posádky se asi ani nepokusily... A teď ten druhý pohled, myslím, že pokrok se nedá zastavit a technika se zakázat nedá, nedovedu si představit jak by vypadala ta pravidla... Tak proč nenechat pravidla jednoduchá a nenastavit šifry a úkoly tak, aby počítač nebyl takovým pomocníkem. Což se občas daří :-) Navíc technika je dobrý sluha, ale zlý pán. My sebou krom GPS a počítače, dneska spíš už jen mobilů, každý rok táhneme mapy (je lepší konzultovat mapu s GPS, protože ta občas nevede tou nejkratší trasou ;-) a některé detaily jsou prostě jen na turistických), rozumy do kapsy (letos se nám málem vymstily vlajky z roku 198něco, protože tam Ukrajina není :-) a člověku to v zápalu boje při hledání nedochází :-DDDD), tabulky, slovníky a další "užitečné materiály" (pravda, hebrejskou abecedu jsme jsme neměli). A navíc, kde hlava nestačí, ani google nepomůže :-D Z věcí co tu dál padly. Přítel na telefonu, no občas se hodí, ale také není samospasitelný. A záložní "mensa" tým? Narovinu, já osobně nikoho takového neznám :-D A i kdyby, když jsem v roce 2005, kvůli pokročilejšímu těhotenství, dělala zálohu na telefonu, stejně to posádce moc nepomohlo a byla historicky nejhorší, protože ono jen ofotit nápovědu taky mnohdy nestačí ;-) Abych to shrnula, mě jako nejlepší nápad přijde nastavit závod tak, aby sebelepší technika nebyla výhodou. Stávající pravidla stačí, jde spíš o nastavení. A to je na organizátorech. A být na bedně? Pro nás to až tak důležité není, hlavní je si hrát a to se daří :)
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Martin LuSi MaRé, 29. 5. 2012 12:36
Použití takovéto techniky je za hranou zákona a mělo by být trestáno. Výstřelek tohodo tipu je jako dokazovat sousedovi, jakou sílu má atomová bomba tím, že mu jí na zahradě odpálím.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Martina Staré šípy, 29. 5. 2012 12:14
Ahoj, za mne mohu říct, že použití odposlechů, byť sledovalo jediný cíl – dokázat, že technika na TAZ nepatří, je hanebné a je za hranicí primární lidské slušnosti. Cílů se přeci nedá dosahovat jakýmikoliv prostředky. Já opravdu nedokážu pochopit, jak posádka Ginga mohla jet TAZ a neluštit, nezažívat to napětí při luštění, nervydrásající dojezdy, ale jen se účastnit sledovačky. To se skutečně otázka techniky nedala diskutovat jinak? Věřím, že každý org se snaží závod uspořádat tak, aby možnost využívání techniky během závodu posádkám přinejmenším ztížil a že jeho snem je vymyslet TAZ bez techniky. A nakonec odlehčím: brojíme proti používání techniky, ale od včerejška se nám tu pěkně vyvrbila pěkná virtuální diskuze u kulatého stolu. Orgům díky za závod.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Richard, 29. 5. 2012 11:58
Přátelé! Nedá mi to a ještě jednou musím okomentovat zdejší příspěvky a situaci. Osobně je pro mne soukromí taky „svaté“, jak např. píše Pája, tak že bych do něčeho takového nešel ani ze srandy či „vědeckého výzkumu“, ale na druhou stranu pokud by právě letos nás někdo odposlouchával, tak by si snad mohl říct jen „Bože, to jsou pitomci, ti nenajdou cíl ani na éčko, od nich radši dál …“ Jinak řečeno, dívám se na to trochu s nadhledem, protože si nemyslím, že celá tahle anabáze Martyho a Johana byla myšlena nějak zle. Navíc se sami přiznali, v podstatě i diskvalifikovali a snad ani nijak nikomu neuškodili. Jen bych řekl, že si možná ani neuvědomili, že je to docela za hranou a že je spousta těch, kterých se to může opravdu dotknout. Navíc celá ta jejich demonstrace byla úplně zbytečná - je to asi jako kdyby chtěli dokázat, že papír hoří - a všichni dobře víme, že s technikou „bez hranic“ je možné úplně cokoli (pro pamětníky např. viz film Kozoroh 1). Ale právě proti zneužívání techniky či jakýchkoli jiných „podlých“ praktik jsou jasně nastavené společenské hranice a zrovna tak byla správně nastavena i pravidla tohoto TZ. Tak že co s tím dál … ? Klidně bych na celou tuhle věc zapomněl, na Martyho s Johanem se nezlobím, a pokud se do budoucna budeme všichni řídit těmi elementárními závodními a společenskými pravidly (např. viz body 1.1 až 1.3 letošních pravidel TZ, která to definují naprosto jednoznačně), nemusíme nic zakazovat, přikazovat ani dál řešit a volbu úkolů a šifer bych nechal na organizátorech budoucích závodů … A ještě mimo předmět diskuse – Orgům jsme za závod již děkovali mailem, jen zde musíme souhlasit (asi s většinou), že tak o dvě stanoviště méně a bylo to úplně super. Ale, kdo ví …
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 29. 5. 2012 11:28
2Tom: "A pokud připustíme, že známe někoho chytřejšího, tak jede v jiné posádce" ... ANO, nepochybně v posádkách na 1.-4. místě :o) Diky za kompliment !!! P.S. jestli tohle: "" měl bejt smajlík, tak mě se v žádným browseru neukazujou ...
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Kachna, 29. 5. 2012 11:02
Ahoj, tak jsem čekala jak se to tady vyvrbí a rozmýšlela si, co bych k tomu řekla. Musím říct, že mě dopis of Ginga velmi mrzel a že mi to zkazilo dojem z celýho letošního TAZ (a to to byl první pro naši skupinku), který byl jinak obtížný, ale fajn - díky Orgům. Bohužel musím říct, že mě akce posádky Ginga nijak nepřekvapuje. Myslím si, že pokud byste byli takový machři, aby jste nic netrhli a všechno vyřešili a byli byste tak skvělí jak tvrdíte, měli jste vyhrát a příští rok organizovat a tak všem ukázat, co si pod TAZ představujete. Nebo, jak už bylo řečeno, jste se měli pochlapit a tuhle diskuzi začít už na TAZ samotném. Chápu rozhořčení nad technikou, naší posádce nefungoval net, bohužel jsme kvůli tomu trhli zbytečně Déčka navíc, ale tak to je naše chyba (měli jsme si to připojení vyzkoušet dřív). Co se týče přítele na telefonu, tak ten byl vždycky. Souhlasím s větším množstvím fyzických úkolů bez ohledu na zranění – to ať si každý sám stanoví své limity – je fajn se trochu protáhnout a zablbnout si (viz letos waterzorbing – BOMBA). Myslím si, že vůbec se nebere v potaz, že letošní Orgové organizovali poprvé a snažili se, bylo to trochu jiný a složitější, ale nebylo to špatný. Ještě jednou díky Orgům.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Lukmen, 29. 5. 2012 10:31
Tome - fakt jsi mě pobavil, díky :-)
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Tom, 29. 5. 2012 10:24
Tehle měl být :-)
Čtvrtek, 07 Červen 2012
Tom Tupé šípy, 29. 5. 2012 10:20
Ahoj, Od včerejška pročítám diskuzi a nechávám si to projít hlavou. Předem se omlouvám za trochu delší příspěvek. Trochu mne překvapuje množství ostře odmítavých reakcí. Osobně považuji akci Gringů za velmi zajímavý technický i sociální experiment. O tom technickém bych se rád někdy dozvěděl podrobnosti. Jsem přesvědčen, že jejich záměrem nebylo kohokoli poškodit, účastníky ani organizátory. Předpokládám, že sami byli dost překvapeni svým umístěním po tržení všech déček. Kdyby to tušili, patrně by raději volili příjezd po osmé. Což mne vede k otázce na organizátory. Zveřejníte nějakou finální „supertabulku“? Dost by mne například zajímala úspěšnost jednotlivých nápověd. Při své namyšlenosti se cítím trochu frustrován, když roztrhám A až D a stejně nevím, odkud vítr fouká. Ještě k diskutované technice na závodě. Jsem technicky založený člověk a mám tato hejbátka rád. Přesto nebo právě proto cítím potřebu je při závodě eliminovat. Bohužel v dnešní době je to velmi obtížné a je to práce hlavně pro organizátory. A to nelehká. Vymyslet zadání (včetně nápověd) u kterých Vám přítel Google nepomůže, je v dnešní době velmi, velmi těžké. Osobně se přikláním k tomu, více vyhnat lidi z aut a od těch všech „drátů“. Nějaké zákazy v pravidlech asi nebudou řešením. GPS je dnes všudy přítomná a sama o sobě další stanoviště nenajde, tam problém nevidím. Počítač s internetem už je něco trochu jiného. Ovšem jeho zákaz v pravidlech není moc reálný. Počítačem je dnes kdejaký mobil. Zde je nejtěžší práce pro organizátory, aby se z TAZu nestala soutěž v googlování. A pak ještě přítel na telefonu. Tady je snad jediný prostor pro pravidla. Je rozdíl mezi tím zavolat příteli na telefonu zda neví, kdy se narodil Komenský a tím poslat šifru do svého „Houstonu“, kde sedí parta výpočetních šílenců a luští. Mimochodem, volání příteli naše posádka prakticky nepoužívá (při tomto závodě ani jednou). Důvod je jednoduchý. Jsme ze všech nám známých lidí nejchytřejší. A pokud připustíme, že známe někoho chytřejšího, tak jede v jiné posádce Ještě dopisuji po přečtení posledních příspěvků. V zásadě souhlasím s tím co píše Lukmen. Myslím, že není třeba situaci hrotit. A nápad s neelktronickým TAZem jsem měl také. Mohlo by být třeba v pravidlech, že se nesmí použít nic, co obsahuje tranzistor. Ovšem auto je jich plné. U vstřikovacího čerpadla by to nevadilo, ale co stou vestavěnou televizí s navigací a bůhví čím so se dnes do lepších aut běžné dává? Na závěr chci poděkovat organizátorům za pěkný závod. Přestože jsme v průběhu občas nešetřili kritikou, nakonec jsme si závod užili a výsledný dojem je dobrý. Stálo to za Vaši zcela jistě nemalou námahu. Pro příští organizátory myslím plyne poučení, že menší počet stanovišť závodu prospěje. Také děkuji Mártymu a spol. za rozvíření diskuze. Pro někoho možná trochu drsně, ale i takový je život.
Čtvrtek, 07 Červen 2012
sÁďa, 29. 5. 2012 10:03
2Lukmen: http://www.taz2012.kasparci.cz/soubory/Ahoj_kapitani.pdf "použijme ... odposlechové zařízení" Jiné informace nemám, a když jsem se na podrobnosti ptal, ty sám jsi mi napsal "Nemyslím ...že je smyslem tady zpovídat Mártyho, co a jak přesně udělali" Dokud se bližší podrobnosti nedozvím, musím pracovat s výše citovaným.
Čtvrtek, 07 Červen 2012