VZPOMÍNKOVÉ STRÁNKY - GINGO PODZIM 2012
Datum závodu 6.10. 2012
Diskuze

Pouze registrovaní uživatelé mohou zanechat zprávu. Prosím, přihlaste se.

Šipka, 29. 5. 2012 14:24

Tak aby to nevypadalo, že Orgové jsou nevděčná cháska... :-) Díky všem, kteří nám vyslovili svoje poděkování, jsme za to rádi, vážíme si toho a těší nás to dvojnásob už proto, že naše pocity po závodě nebyly z těch nejlepších. Mám za to, že díky Mártyho experimentu se podařilo vyvolat nepochybně plodnou diskusi na téma podoby budoucích TAZů, nicméně co mi není jasné je forma, kterou si pro experiment Gingové zvolili. Pokud by se pomocí něj pokusili poukázat na problematiku člověka na telefonu nebo pouze na využívání GPS na úkor map, ano prosím, pak je to přínosné. Proč ale využili - alespoň jak sami naznačují - něco, co posádky jednoznačně odsuzují a využít by je to nenapadlo, mi není jasné. Zdá se mi to upřímně jako naprosto zbytečný krok - jak už tady Martin zmínil na příkladu s atomovou bombou. Využití odposlouchávacích zařízení je zcela jistě za hranicí zákona a tím i něčím, co přímo zakazovala pravidla závodu. A to nezmiňuju základní pravidla lidské slušnosti... Tak proč? Druhá moje připomínka se týká už "jen" souvislosti TAZu a využívání internetu a dalších řekněme obvyklých technologií. Samozřejmě - jak už tady bylo také uvedeno - jsme se snažili jako asi všichni Orgové závodu eliminovat využití internetu v maximální možné míře. Doufali jsme, že se nám podaří vymyslet takové šifry a úkoly, kde internet zkrátka nepomůže, protože bude potřeba mít hlavně a především nápad a myšlenku, jak se zadanými informacemi pracovat. Přiznávám, že ne ve všech případech se to zcela podařilo. Konkrétně například u nápovědy B (kostka cukru vedoucí do Dačic, odkaz vedoucí na youtube klip Evropě to osladíme) se nám nakonec myšlenka tak zalíbila, že jsme si řekli, že to zkrátka použijeme. Problém je ale v tom, že zřejmě i kvůli snaze vyhnout se internetu stoupá náročnost jednotlivých šifer a tím i čas, který je nutné na jejich vyluštění vynaložit. Což samozřejmě v kombinaci s příliš vysokým počtem stanovišť v závěru činí potíže... Nehledě už vůbec na to, že jak vidno, posádky se k využívání internetu uchylují už vlastně automaticky, aniž by si posléze třeba i zpětně připustily, že jim to vlastně bylo v konkrétním případě k ničemu. Neomlouvám nás, jen se mi zdá, že můžeme vnímat závod jako den, kdy jsme viseli na netu bez přestání, ale neuvědomit si, že nám to vlastně nepomohlo nebo že jsme mohli se stejným efektem využívat něco docela jiného. Zároveň tím chci říct, že zachovat se v souladu s návrhy typu "proč nenastavit šifry tak, aby počítač nepomohl" rozhodně není jednoduché. Nechci to stavět tak, že to je nemožné, ale je to zatraceně fuška. Takže za mě coby účastníka: internet ano, budu ho využívat, pokud to nebude v rozporu s pravidly a pokud to budu vidět jako smysluplné. K současnosti patří. Za mě coby organizátora: budu se snažit, aby internet byl k ničemu. A máknu si :-)

Čtvrtek, 07 Červen 2012

Lukmen, 29. 5. 2012 14:19

Tak OK, dohodnuto: Vy první, my druzí a Áda třetí, proč ne? Medaile jistá, doufám, že už se nikdo nepřihlásí :-)))

Čtvrtek, 07 Červen 2012

Fík, 29. 5. 2012 14:15

Luky, naštval jsi mě, že jsem až druhý .-)))) No uvidíme se snad v cíli, kde jak věřím, budu dřív :-)))

Čtvrtek, 07 Červen 2012

sÁďa, 29. 5. 2012 14:04

Nerad bych hovořil za celou naši posádku, nicméně v jiném termínu než 6.10. se rád zúčastním. K poučování ostatních diskutujících, jak tuto diskusi vést, se necítím být dostatečně kompetentní.

Čtvrtek, 07 Červen 2012

Lukmen, 29. 5. 2012 13:54

Díky Fíku, podepisuji!! Jinak já jsem se do podzimního TAZu, který ještě ani nevznikl :-), přihlásil drze už o pár příspěvků níže...

Čtvrtek, 07 Červen 2012

Fík, 29. 5. 2012 13:38

Lidi, proboha, nebuďme tak osobní jako Pytlák. Diskuzi to vyvolalo a věřím, že většina lidí to tak bere, byť způsob, jakým k tomu došlo skutečně nepovažuju za šťastný. Všimli jste si ale také toho, že Márty a spol nabízí uspořádání podzimního závodu? Takže oni vznesli návrh, kritiku "techniky" s předvedením jeího využití, ale také řešení. Já určitě takový závod uvítám, Mártyho závody se mi vždy líbily (včetně úžasných doplňkových úkolů). Prostě dejme jim prostor pro alternativu. To je, myslím, nejlepší východisko z této, už poněkud příliš osobní, debaty

Čtvrtek, 07 Červen 2012

sÁďa, 29. 5. 2012 13:21

Jak se sem přidávaj linky tak, aby "to udělalo" odkaz ??? Jednou se mi to povedlo, a od tý doby ne ...

Čtvrtek, 07 Červen 2012

sÁďa, 29. 5. 2012 13:20

2Johan: Hele, kdy jsi tak radikálně změnil názor na použití (výpočetní) techniky ? Tohle je tvoje startovní "šifra" z r. 2009: http://dl.dropbox.com/u/3972019/kde_je_start.jpg Nějak mě nenapadá, jak se dá bez kompjůtru vymyslet. Nebo jsem si to měl nechat v Amosu vytisknout na bigboard a pak to strčit pod mikroskop ???

Čtvrtek, 07 Červen 2012

štěpus, 29. 5. 2012 13:12

Nebavme se zde o Mártyho koulích. Bohužel jsme je viděli všichni a ačkoliv to nebyl zážitek na který by se dalo hezky vzpomínat, tak jsme na tom pořád lépe než jeho žena. Johan a spol zde touto provokací prostě úspěšně vyvolali diskuzi, která vůbec není na škodu a věřím,že orgové následujícího TAZu si z toho vezmou poučení.

Čtvrtek, 07 Červen 2012

Pytlák, 29. 5. 2012 12:59

Ještě jedna do diskuze. Od počátku jsem nechtěl být osobní a dlouho jsme přemýšlšl než jsem sem poprvé napsal, ale bohužel musím být. Ještě jednou podotýkám, že nápad jet bez techniky není špatný, ale přijde li s tím posádka, která dle mě o technice nehovoří jen se nebojí používat unfair praktiky byť technického rázu, ale i netechnického se nám snaží říci že bez techniky by to bylo lepší, tak opravdu nechápu jak. Sami tímto prokázali, že se vždycky najde někdo, potažmo oni, kdo fair-play poruší. Johane to, že říkáš že si nepoužil techniky nikdy do této doby Ti nevěřím. Buď jsi to byl přímo Ty nebo tvá posádka, která to již v minimálně v jednom závodě byť třeba v jednom přejezdu použila. Vzpomínám i na nechvalbně známou posádku unterwasermani, kteří se Tím pomalu pyšnily a příště byli vyřazeni. Tak nechápu co na Vašem jednání bylo nového, objevného nebo dokazujícího. O kradení z auta jsme již hovořil a nebudu to dál rozpytvávat, dle mě jste dokázali v podstatě jediné a podle mě je to opak toho kvůli čemu jste to psali. To že když chce někdo podvádět a hrát nefér, tak to jde vždy a nedá se to ohlídat. Jediné co Vás dle mě ctí je to, že jste to tentokráte řekli a vyvolali diskuzi byť o něčem jiném tak relativně dobrou a potřebnou. To chtělo koule, ale Ty Vy máte a to jsme věděli a v průběhu večera i u některých členů Vaší posádky reálně viděli ;o)))

Čtvrtek, 07 Červen 2012

Počet zobrazených Strana 13 z 18